Professa Oy logo

Blogi > IoT > IoT vai teollinen internet?

IoT vai teollinen internet?

Teollinen internet tarkoittaa monille suoraa suomennosta Industrial Internet:istä. Suomeksi siinä kuitenkin kalskahtaa sana teollisuus, joka meillä tarkoittaa tehdastelua, tuotteiden tuottamista tehtaassa. Ja tehtaassa digitalisaatiolla on ollut ja on jatkossakin erittäin suuri merkitys. Kuitenkin moni asia vyöryy jo tehtaan porttien ulkopuolelle: logistiikkaan, asiakkaalle, kulkuvälineisiin, jopa tuotteisiin ja palveluihin.

Asioiden internet kuulostaa vähän teennäiseltä, vaikkakin on teknisesti melko tarkka kuvaus mistä on kyse. Asia on kuitenkin suomeksi lievästi sanottuna kuiva sana vailla sisältöä.

Usein myös Digitalisaatiota käytetään IoT:n synonyyminä. Digitalisaatio on kuitenkin myös minkä tahansa paperitoimintatavan muuttamista sähköisiksi tietojärjestelmiksi. Digitalisaatio on yleistermi, jonka alle menee aika paljon erilaista toiminnan muutosta teknisten IT tehtävien lisäksi.

Jollain tavalla vallitsevaksi käsitteeksi on muodostunut IoT. IoT tai iot on simppeli kolmikirjaiminen lyhenne, jolle on sitten helppo luoda täsmällinen määritelmä.